Hjemmet

 

Home 
Nyheder 
Baggrund 
Standarder 
Kabling 
Systemer 
BiCSi 
Links 

 

 

 Med den stigende udbredelse af computere i Danske hjem mærkes også en stigende interesse for at koble disse computere sammen i netværk og i særdeleshed at koble dem op mod Internettet.

Hvad kan et struktureret kabelsystem i hjemmet anvendes til ?

Data netværk, 10Base-T, 100Base-T, 1000Base-T

Telefoni, analog telefoni eventuelt med en lille PABC

ISDN telefoni, tilslutning af telefoner og Terminal Adapter

Alarm, privatalarm uden SKAFOR godkendelse

Video, fra VCR eller overvågnings kamera til monitor/TV

Antenne, se mere her

og meget andet .............

Inden man begynder at trække kabler på kryds og tværs af hjemmet er det vigtigt at planlægge hele installationen og finde føringsveje samt placering af krydsfelt m.m.

Det er bedre at bruge lidt mere tid på planlægningen og lidt flere penge på indkøb af kvalitets materialer end at lave om flere gange undervejs.

Hvad skal jeg tage hensyn til ?

Når man skal installere et kabelsystem er det vigtigt at købe alle komponenter fra samme producent, og som del af samme system, det er den eneste måde at sikre at alle komponenter passer sammen og sikrer optimal funktionalitet.

Der findes en række leverandører som sælger "mix and match" løsninger, det vil sige sammensætning af produkter fra forskellige producenter, det må generelt frarådes at benytte disse løsninger. Der fundet problemer med nogle af disse systemer. Her er ingen producent at vende tilbage til hvis tingene ikke virker, men kun sælger som måske har lovet at tingene tilsammen ville overholde Cat5.

Et af de første valg er hvilken standard man ønsker at overholde, alle producenter af udstyr bygger produkter efter standarder. Tidligere har man installeret: Cat 3 og Cat 5, dagens standard hedder Cat 5E eller Cat 6.

Cat 6 er endnu ikke vedtaget endeligt, men der forventes ikke at komme flere ændringer til komponenterne. Merprisen for et Cat 6 system er begrænset, så jeg ville til en hver tid vælge dette, der kan så forventes en levetid på 10-20 år inden der skal trækkes nye kabler.

Mere omkring standarder kan læses på siden om standarder.

Erfaringen siger at der aldrig kan komme for mange stik i et hus, hvis man gerne vil spare lidt i installationsfasen kan man nøjes med at installere rør og tomme dåser, der kan så siden bygges ud hvor det er nødvendigt.

Opbygning

Der kan tages en beslutning om hvad systemet skal anvendes til, og herefter vælges typer af kabler m.m.

Hvis systemet fortrinsvis skal anvendes til tele og data installeres der Cat5E eller Cat6 PDS kabler.

Hvis systemet også skal anvendes til TV og video installeres derudover Coax kabler.

Opbygningen af det strukturerede kabelsystem koncentreres omkring krydsfeltet hvor alle kablerne fra huset samles, den modsatte ende af kablerne monteres ved brugsstedet i faste stik, alle stik mærkes permanent med et nummer eller andet som entydigt mærker den enkelte forbindelse.

Kablerne må maksimalt være 90 meter lange, hertil kan tillægges op til max. 10 meter patchkabler, hvis denne længde overskrides er der stor sansynlighed for at installationen ikke kommer til at virke.

Det er vigtigt at afslutte de stive installationskabler i faste stik eller paneler i begge ender, heri sætte bevægelige patch- eller drop-kabler. Det betyder at hvis et bevægeligt kabel beskadiges kan det enkelt udskiftes uden indgreb i den faste installation.

Det kan være en god ide at lave en aftale med en installatør om levering af materialer, kabler kan man så trække selv, montering og test kan evt. udføres af installatøren, herved kan man muligvis få garanti på installationen.

Det er vigtigt at teste den faste installation, der findes avanceret måleudstyr som kan sikre at installationen over holder standarderne, men mindre kan måske gøre det, det er ofte muligt at låne en simpel gennemgangstester hos installatøren så man ved at der er forbindelse i alle 8 ledere.

I krydsfeltes opsættes:

hub eller switch til datanettet

telefoncentral eller "bus forbindelse" til analoge numre.

ISDN forbindelse til NT og eventuel S0 bus.

antenne forstærker og fordeler

Nu kan den enkelte brugsgenstand tilsluttets den faste installation via et dropkabel ude i huset og den modsatte ende af den faste installation tilslutten en af ovennævnte "tjenester" ved hjælp af et patchkabel.

Det er nu enkel at flytte en brugsgenstand eller tilslutte nye ved hjælp af patchkablerne.

Hvilken vej går udviklingen ?

I Amerika hvor udviklingen på disse områder er nogle år foran Europa er det i sommeren 2000 blevet et krav at de dårligste kabel der må installeres til telefoni m.m. er Cat 3, men det anbefales at der trækkes Cat 5E.

Der findes også en Amerikansk standard for kabling i hjemmet som blandt andet siger:

 • Der skal anvendes UTP kabler.
 • Alle stik skal monteres efter T-568A.
 • Coax kabler skal være RG-6 satelitkvalitet med 4 dobbelt skærm
 • Ældre typer telefonstik må ikke anvendes
 • Alle produkter skal overholde den ønskede Category.

Der kan vælges mellem 2 forskellige typer udtag med følgende indhold:

 • Grade 1 (minimums konfiguration)
  1 stk UTP Cat 3 (Cat 5E anbefales)
  1 stk 75 Ohm coax kabel
 • Grade 2 (basic & avanceret konfiguration)
  2 stk UTP Cat 5E
  2 stk 75 Ohm coax kabel
  1 fiberpar 62,5/125 (option)

Her er en henvisning til en Amerikansk side om "The SmartHome" som viser lidt om hvor langt man kan komme, indenfor automatik i hjemmet, hvis man vil.

Link til sider om kabling i hjemmet:

Lucent/Avaya "HomeStar"
Corning Cable System "HomeWay"
R&M SOHO løsning
Ortronics "In House"
Siemon Home Cabling System
Krone "Broadway"
Nordx/CDT "RUN"
ONQ Home Wiring System
Home Director
Belkin "Signal Point"
At home with cabling, privat side om kabling i hjemmet

 


Copyright (c) 2000 Arne Keller
arne.keller@kabling.dk